Over de werf

Wat in 2014 begon (als initiatief van Stichting Treehouse) met een leegstaande loods van 1000 m2 is nu een broedplaats voor inmiddels ruim 80 creatieve ondernemers, verdeeld over 2 gebouwen met een totaal van 6000 m2.

Er zijn onder andere meubelmakers, kunstenaars, foodtruckbouwers en muzikanten neergestreken die hun eigen werkplaats hebben gebouwd. Bij Wervers zie je wie ze zijn en – niet geheel onbelangrijk – wat ze heel goed kunnen.

Samenwerking

De wervers delen een zagerij en er is een bouwmarkt voor tweedehands materialen: Buurman. Doordat de wervers elkaar ontmoeten en helpen, inspireren ze elkaar.

Zo zijn talloze samenwerkingen ontstaan en worden klussen gezamenlijk opgepakt. Die kennisoverdracht zie je terug in de kwaliteit.

Een bruisende creatieve makershub

Vanuit de organisatie van de Keilewerf organiseren we in samenwerking met de wervers evenementen om Rotterdam en omstreken kennis te laten maken met de ons door een kijkje binnen te komen nemen. We doen dit in de vorm van een festival zoals het Keilewerf festival en Once Upon A Time In The West. Daarnaast sluiten we ons ook aan bij festivals in de stad. Denk daarbij aan bijvoorbeeld Rotterdam Art Week en Motel Mozaique.

We geven regelmatig rondleidingen aan verschillende organisaties, bedrijven en andere geïnteresseerden. Daarnaast worden er ook workshops en cursussen gegeven binnen het pand. Handen uit de mouwen en elkaar beter leren kennen, in een creatieve omgeving.

Placebased&Co

De organisatie van de Keilewerf valt onder Placebased&Co, een organisatie die bijzondere plekken in Rotterdam onder haar hoede neemt. Placebased&Co ontwikkelt meerwaardige vastgoedprojecten met als doel de stenen van de stad met de mensen te verbinden. Voor een levendige en betaalbare stad, waar creativiteit en de menselijk maat behouden blijven.

Van Der Leeuwprijs 2019

In 2019 werd Keilewerf genomineerd voor de Van Der Leeuwprijs 2019. Iets waar wij enorm trots op zijn. Sinds 2005 werkt de Van der Leeuwkring aan de verbetering van de stad door Rotterdamse initiatieven te ondersteunen, het debat over de ruimtelijke kwaliteit van de stad te dragen en verbinding te leggen tussen praktijk en beleid. Met de Van der Leeuwprijs eert de kring een Rotterdams privaat initiatief met grote meerwaarde voor de publieke ruimte en de ontwikkeling van de stad.

Keilewerf Boek

Ter ere van het 5 jarig bestaan van Keilewerf is er een prachtig boek uitgebracht met daarin een overzicht van alle Keilewervers van dat moment. Tijdens het Keilewerf festival hebben oprichters van de Keilewerf; Bas van den Berg en Lenard Vunderink, het eerste exemplaar overhandigd aan de wethouder. Het feestelijke moment werd daarna bezegeld doordat de wethouder letterlijk ‘de spijker op zijn kop sloeg’.

In haar speech benadrukte de wethouder hoe belangrijk een creatieve invulling als de Keilewerf is (geweest) voor het M4H gebied, dat er ruimte blijft voor makers in het M4H gebied en nodigt de Keilewerf uit hierover mee te denken. Ook voegde zij er aan toe dat een concept als de Keilewerf -ruimte bieden aan creatieve makers- niet verloren mag gaan met het stoppen van de Keilewerf-locatie in 2023.

De wethouder slaat hiermee ook figuurlijk de spijker op z’n kop.
De woningnood drukt op de ruimte in de stad. Er is daardoor steeds minder plek voor startende, creatieve makers in steden zoals Rotterdam maar ook ver daarbuiten. De Keilewerf biedt nu ruimte aan 105 bedrijven maar zit vast aan een eindtermijn ivm met beoogde woningbouw.

Radio Rijnmond X Keilewerf - 10:00 uur

met Radio Rijnmond - Erik Lemmers

Radio Rijnmond X Keilewerf - 11:00 uur

met Radio Rijnmond - Erik Lemmers

Radio Rijnmond X Keilewerf - 12:00 uur

met Radio Rijnmond - Erik Lemmers

Keilewerf in de media

Keilewerf LIVE op Radio Rijnmond. Luister hier de uitzending van 23 oktober 2019 terug.Verschillende interviews met Wervers, in gesprek met mede-oprichter Lenard Vunderink en natuurlijk een flinke dosis muziek. De presentatie is in handen van Erik Lemmers.

Onderzoek

Bij de Keilewerf zijn er in de afgelopen jaren door verschillende studenten een aantal onderzoeken gedaan. We waren het middelpunt van schoolopdrachten, masterscripties of promotieonderzoeken. We hebben veel over onszelf geleerd en fijne onderzoekers leren kennen, dank daarvoor!

Wie graag wil weten wat er uit deze onderzoeken is gekomen is aan het juiste adres. Klik hieronder door voor meer informatie.

Natastja Helmer studeerde in 2019 af aan de Erasmus Universiteit afdeling Geschiedenis, Cultuur & Communicatie met haar scriptie:

‘Making and City development’
A case study of makerspace the Keilewerf in Rotterdam, the Netherlands

Essay stedelijke maakbedrijven, Stimuleringsfonds.

Download de pdf.

DE WERF WAAR JE ALLES KAN MAKEN LATEN MAKEN